fbpx

Dette er mohairgarn

Har du noen gang holdt et nøste med mohairgarn i hånden? Da har du helt sikkert lagt merke til hvor lett, mykt og luftig det føles, med en nærmest eterisk glorie rundt hver tråd. Mohair regnes som en av de mest luksuriøse fibrene i håndarbeidets og strikkingens verden, og er en favoritt blant både strikkere og heklere som ønsker å tilføre ekstra eleganse, varme og tekstur til prosjektene sine.

Men hva gjør egentlig mohair så spesielt? Fra en fascinerende opprinnelse til allsidigheten i alt fra lette sjal til lune gensere, gir mohairgarn en rekke muligheter I denne artikkelen forteller vi alt du trenger å vite om mohairgarn, og hvorfor du bør finne en plass til det i ditt neste strikke- eller hekleprosjekt.

close up of pink and beige yarn skeins mohair

Hva er mohairgarn laget av?

Mohairgarn spinnes fra ullen til angorageiten, en rase kjent for ull som er lange, silkeaktige og glansfull. I motsetning til saueull er mohairfibrene både glatte og sterke, noe som gir garnet en unik glans i kombinasjon med holdbarhet.

  • Kid-mohair: Hentes fra unge geiter og gir en eksepsjonell mykhet og finhet, perfekt til for eksempel delikate blondemønstre eller lette plagg.

  • Voksen mohair: Hentes fra eldre geiter og har litt grovere, men sterkere fibre. Dette er ideelt for produkter som krever mer robust garn

Hvor kommer mohairgarn fra?

Det meste av verdens mohair kommer fra Sør-Afrika, som er kjent for sin høykvalitetsproduksjon og bærekraftige landbrukspraksis. Mindre mengder produseres også i Tyrkia, USA og Australia, men sør-afrikansk mohair regnes som gullstandarden.

Dette gjør mohairgarnet helt spesielt

Mohair er også kjent som «diamantfiberen» og har et sett med egenskaper som gjør det helt spesielt:

  • Mykhet: Den silkemyke teksturen er behagelig mot huden og ideell for lette plagg.
  • Fluffy finish: Mohairens karakteristiske «fuzz» gir et drømmende og mykt uttrykk til ferdigstrikkede prosjekter.
  • Lett varme: Til tross for den luftige følelsen, er mohairen godt isolerende og egner seg godt til kaldt vær.
  • Holdbarhet og fleksibilitet: Mohairens har slitesterke fibre som tåler slitasje, og gir derfor plagg som holder lenge. 

Mohairens naturlige glans og fluffy tekstur gjør at dette garnet virkelig skiller seg ut. Det er som nevnt også både lett og sterkt, noe som gjør det ideelt for prosjekter som både skal se fine ut og holde lenge.

Ofte blandes mohairgarn med andre fibre som for eksempel silke, ull eller akryl for å forsterke legge til ekstra glans til teksturen eller varme. Disse blandingene gjør mohair allsidig og velegnet til alt fra delikate blondesjal til robuste vinterplagg.

Kreative prosjekter som passer med mohairgarn

Mulighetene med mohairgarnet er nesten uendelige. For nybegynnere er det perfekt til enkle skjerf eller myke pannebånd, hvor selv prosjekter med enkle oppskrifter kan få et mer sofistikert uttrykk takket være mohairens tekstur. Ved å kombinere mohairgarnet med et sterkere garn kan du også tilpasse strukturen og gjøre prosjektet litt enklere å håndtere. 

Også erfarne strikkere og heklere kan dra nytte av mohairens potensial i både intrikate blondemønstre og lette plagg. Med et delikat sjal kan for eksempel mohairens særegne “glorie” få skinne,  mens gensere og cardigans i mohairblandinger blir både varme, lette og luksuriøse – et perfekt tilskudd til garderoben.

Er du på utkikk etter garn til et nytt strikkeprosjekt? I vår app finner du en rekke ulike garn, inkludert vårt helt egne! Du finner hele garnutvalget, strikkeoppskrifter og masssevis av inspirasjon appen vår

Dette bør du vite før du begynner på et strikkeprosjekt med mohairgarn

Å strikke eller hekle med mohair krever litt forsiktighet, men det er absolutt verdt innsatsen. Fibrene er nemlig fine og glatte, så det kan være lurt å kombinere det med et sterkere garn, særlig dersom du er nybegynner. Tre- eller bambuspinner fungerer aller best, da de gir et bedre grep og reduserer risikoen for å miste maskene. Strikk med løs spenning for å la mohairens naturlige tekstur beholde fasongen sin.

Mohairgarn egner seg også godt til fargekombinasjoner og striper, hvor det legger til en ekstra dybde og mykhet til stoffet. Ved mer avanserte mønstre som for eksempel blonder, er tålmodighet og nøyaktighet nøkkelen til å lykkes, siden den fine teksturen kan gjøre det litt vanskeligere å rette opp feil.

Slik steller du plagg av mohairgarn

Mohair krever skånsom behandling for å bevare mykheten og den karakteristiske “glorien”. Håndvask er ofte det tryggeste alternativet. Legg plagget i lunkent vann med en mild ullsåpe, skyll forsiktig og unngå å vri eller gni fibrene. La plagget deretter tørke flatt på et håndkle og form det etter behov. Noen mohairblandinger tåler maskinvask, men sjekk alltid etiketten for å unngå uheldige overraskelser.

Hvorfor velge mohair til ditt neste prosjekt?

Mohair skiller seg ut blant luksusfibrene med sin balanse mellom mykhet, holdbarhet og fluffy utseende. Når det sammenlignes med andre eksklusive alternativer som kasjmir eller silke, skiller mohair seg ut med sin unike glorie og styrke. Mohairblandinger med ull gir ekstra varme og struktur, mens kombinasjoner med silke fremhever en ekstra glans. Dette gjør mohairgarn til et allsidig valg for alle slags prosjekter.

Populære merker som Unikt Garn tilbyr Chunky Mohair av høy kvalitet, som kan kjøpes direkte via vår strikkeapp. Utforsk mønstre, handle garn og sett i gang med ditt neste prosjekt!

Enten du lager et chunky skjerf, en delikat genser eller en elegant juledekorasjon, har mohairgarn unike egenskaper som gir hvert prosjekt et løft. Mohairens evne til å forvandle selv enkle design til sofistikerte kreasjoner sikrer at det forblir en favoritt blant strikkere og heklere i lang tid.

Forelsk deg i mohairgarn og andre garn i vår strikke-app

Er du klar til å prøve? Utforsk vårt utvalg av mohairgarn og andre garnsorter i appen vår, og få inspirasjon til nye prosjekter. Ikke glem å sjekke ut vår guide til merinoull garn hvis du ønsker å lære enda mer. 

God strikking!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *