Å strikke er en fantastisk hobby som er både avslappende og gir tilfredshet. Men som med enhver ferdighet, kan det ta øvelse og tålmodighet å mestre. Som nybegynner er det vanlig å gjøre feil og møte på utfordringer underveis. Jeg er nybegynner, og selv om jeg digger å kunne strikke mine egne klær, har jeg opplevd et par hindringer. Her er 5 typiske strikke-nybegynnerfeil (jeg er skyldig i 3 av dem) som du kanskje også kan ha opplevd:
1. Ujevn strikkefasthet
En annen vanlig nybegynnerfeil er å ha ujevn fasthet i maskene dine. Dette kan resultere i et uregelmessig utseende på stoffet ditt, der noen områder er strammere eller løsere enn andre. Det tar øvelse å utvikle jevn strikkefasthet gjennom hele arbeidet ditt. Dette er en klassisk nybegynner tabbe, og også en som kan være vanskelig å regulere. Men, øvelse gjør mester! Prøvelapper er også et flott verktøy man kan bruke for å redusere ujevn strikkefasthet. Les oppskriften din godt før du begynner, det står ofte hvordan man regulere ulike ting (pinnestørrelse) for å passe på en fin gjennomsnittlig strikkefasthet.
2. Miste masker
Noen ganger har man et uhell og mister en maske av strikkepinnen, ofte legger man ikke merke til det umiddelbart. Dette kan føre til hull i strikkestoffet om du ikke fikser det kjapt. Det er også en av de tingene du ofte legger merke til når det er for sent, da det er lettere å oppdage jo lenger ned det er. Imidlertid finnes det et par tips og triks på hvordan man kan fikse en mistet maske. Mista masker er mer vanlig når du strikker med tynne eller glatte garn. Jeg brukte alpakka garn på mitt første prosjekt, noe jeg ikke vil anbefale eller gjøre igjen. For det første er det utrolig glatt og derfor enkelt å miste en maske. I tillegg legger strikking med alpakka til ekstra vanskeligheter fordi det er så fluffy, noe som gjør det utfordrende å identifisere masken. Med det sagt, blir det endelige resultatet veldig pent.
3. Vridde masker
En av de vanligste nybegynner feilene man ser i strikking er at maskene har vridd seg ved uhell. Dette kan skje når du vikler garnet rundt pinnen i feil retning eller når du setter inn pinnen feil. Vridde masker kan være vanskelige å fikse og kan påvirke helheten og utseendet på strikketøyet ditt. Problemet med å være nybegynner er at man noen ganger glemmer hvordan arbeidet vårt “skal” se ut, i slike tilfeller kan det være verdifullt å ha en mer erfaren strikker se over arbeidet ditt før du fortsetter.
4. Lesing av oppskrift
Å ikke lese oppskriften ordentlig! Mange nybegynnere gjør en feil ved å ikke fullt forstå oppskriften før de starter prosjektet. Dette kan resultere i feil i mønsteret, feil størrelse eller til og med å måtte begynne helt på nytt. Sørg for å lese oppskriften grundig og spør om hjelp om det er noe du ikke forstår. Dette er en av de tingene som det er viktig å ha kontroll på FØR du starter prosjektet ditt som nybegynner. Du kommer til å angre på å ikke ha lest oppskriften ordentlig om du gjør en unødvendig feil – som du egentlig kunne ha ungått.
5. Ikke telle masker
Å glemme å telle maskene dine kan føre til feil i oppskriften din, spesielt om du strikker med mønster. Sørg for å holde oversikt over maskene dine ved å bruke en masketeller eller å skrive det ned på papir.
Det kan godt hende at du også er skyldig i et par av disse nybegynnerfeilene, men det er veldig normalt! Det tar både tid og øvelse å bli bedre, og selv erfarne strikkere gjør feil i blant. Men, det er viktig å lære av feilene sine og ikke gi opp når man møter en motbakke. Du kommer langt med litt tålmodighet og øvelse. Jeg skal definitivt ta med meg noen av disse tipsene videre.
4 hendelser på “5 klassiske nybegynner feil, vi er skyldige i 3 av dem”
Dette er skjelden et problem
Så bra, du er flink!!
Du har kanskje strikket i 60 år? Det snakkes om nybegynnerfeil og det er helt vanlige feil. Det er ikke nødvendig å kommentere på en slik måte at andre (nybegynnere) føler seg dårlig. Det er ganske sikkert mange ting som er eltt for andre og vanskelig for deg.
Har vært igjennom dem alle 3 + at jeg har klart å snu og strikke feil vei. Men som jeg pleier å si : tar det som læring