fbpx

3 fine og raske strikkeoppskrifter på balaklava 

Balaklaver har blitt veldig populære i det siste, og vi digger trenden. Det er en komfortabel hette som vil holde deg varm hele vinteren. Selv om de fleste butikker tilbyr sine egne versjoner av balaklavaer, er det superenkelt å strikke sin egen – noe som gjør det til det perfekte prosjektet for nybegynnere. I dette blogginnlegget vil vi gå gjennom hvordan du strikker en balaklava, de viktigste verktøyene og teknikkene du trenger, og gi deg inspirasjon med tre fine og trendy balaklava-oppskrifter. Du finner alle disse oppskriftene i Knit&Note sitt bibliotek.

Hva er en balaklava, og hvordan bruker man den?

En balaklava er et tilbehør designet for å dekke hodet og halsen, med en åpning for ansiktet – litt som en hette. Selv om tilbehøret har eksistert lenge, har det nylig blitt veldig populært igjen. Siden de dekker mer av ansiktet og hodet enn en lue vanligvis gjør, er de veldig varme og isolerende for vinteren. Balaklavaen dekker også halsen, noe som betyr at du kan la skjerfet bli hjemme – det er som to tilbehør i ett. Mange balaklaver brukes typisk i vintersport, men vi digger den trendy varianten som er i vinden nå for tiden.

Hvordan strikke en balaklava

Å strikke en balaklava er definitivt ikke vanskelig, og du trenger bare å kunne noen få enkle teknikker. Derfor er det et flott prosjekt for nybegynnere, men også et raskt og enkelt prosjekt for mer erfarne strikkere. Et raskt prosjekt som dette er motiverende, da det vil være av pinnene og i klesskapet ditt før du vet ordet av det.

Det er så viktig for oss at alle får oppleve følelsen av mestring etter å ha laget sitt eget klesplagg. Selv om det kan virke utfordrende i starten, kan alle lære – og dette er et flott prosjekt for deg som nybegynner fordi det ikke krever komplekse teknikker og går kjapt å strikke.

Balaklava strikkeoppskrifter:

Her er våre favorittoppskrifter på balaklavaer, bli inspirert og strikk en selv.

Fluffy balaklava

Klin Cocos sin balaklava er så myk og fluffy og vil definitivt holde deg varm i vinter. Balaklavaen strikkes i to tråder mohair/alpakka-garn. Oppskriften inneholder to ulike versjoner, den hvite er en mer tett versjon, mens den andre er mindre tett.  Balaklavaen er veldig nybegynnervennlig, og om du er mer erfaren og rask rekker du å strikke en ferdig balaklava på 2 timer. Dette er et perfekt prosjekt dersom du har noen restenøster liggende! Balaklavaen er like deilig som en hals, og henger pent over skuldrene/ryggen som en hette.

Garn: Påfugl Dale eller Bella fra Permin

Pinnestørrelse: 10 mm

I knit balaclava

I knit balaklava er et tilbehør som kombinerer lue og skjerf på en veldig fin måte. Det er et raskt og pent prosjekt som strikkes nedenfra og opp, og som lett kan gjøres ferdig i løpet av en helg. Denne balaklavaen er strikket i perleribb, noe som gjør den litt mer unik. Denne balaklavaen er et varmt og koselig tilbehør som passer perfekt til vintersesongen, uten at du engang trenger å bruke et skjerf!

Garn: Ruke knit wool x2, Gepard, Kid seta (3 tråder)

Pinnestørrelse: 4 mm

Vill i hoodien

Denne hetten, eller balaklavaen med snorer, er strikket ovenfra og ned i dobbel ribb. Ribben gjør at den blir litt mer spennende, men også mer elastisk, så det er lett å trekke den over hodet. Først strikkes en firkant, som tilsvarer toppen av hodet. Deretter plukkes det opp masker langs begge sidene av denne firkanten, og hoodien strikkes deretter rett ned i dobbel ribb. Til slutt samles den under haken for så å strikkes rundt. Hvis du vil, kan du også strikke en større halsåpning, så den brer seg utover skulderpartiet. Dette er et flott tips om man får veldig kalde vintre!  Snorene er også en unik touch, samtidig som de gir deg muligheten til å stramme hetten.

Garn: Peruvian sammen med Tilia fra Filcolana

Pinnestørrelse: 6 mm

Strikketeknikker man trenger for å strikke en balaklava

Dette avhenger selvfølgelig hvilken oppskrift du strikker, men mange av de samme teknikkene brukes i flere oppskrifter. De er heller ikke avanserte teknikker og kan lett læres av mange. Sjekk ut hjelpevideoene i Knit&Note-appen hvis du ser noen teknikker du ikke kjenner til. 

Legg opp: Dette er den mest grunnleggende teknikken som man gjør før man kan begynne å strikke.  Da lager man en rad med løkker, eller masker på pinnen, som skal strikkes på neste runde.

 

Fell av: Dette er en teknikk som trengs for å avslutte arbeidet ditt. Dette er nødvendig for å sikre at det ferdige prosjektet ditt ikke rakner, og gjøres ved å løfte den første masken på høyre pinne over den andre.

 

Rettmasker: Dette er den mest grunnleggende strikketeknikken og sannsynligvis den første du lærer som nybegynner. Den brukes ofte og ser ut som bokstaven “V” på pinnene dine.

 

Vrangmasker: Man kan se på vrangmasker som det motsatte av rettmasker, og dette er ofte den andre teknikken man lærer som nybegynner. Vrangmasker er horisontale og ser ut som bølger. Det å strikke vrangt kan se forvirrende ut ved første øyekast, men så snart du får taket på det, skjer det automatisk. Vrangmasker brukes når man strikker vrangbord ved å veksle mellom rett og vrangmasker. Vrangmasker brukes også i glattstrikk når du strikker frem og tilbake, hvor en rad er rett og en rad er vrang.

 

Strikke rundt: Å strikke rundt er ikke nødvendigvis en teknikk, men det er når man strikker på rundpinner, ofte når man lager gensere og luer. Fordelen med runpinner er at hvis du strikker glattstrikk, trenger du ikke å strikke vrange omganger, du strikker bare rett rundt og rundt. Da går det ofte mye raskere!

 

Sy sammen: I noen oppskrifter må du vite hvordan du syr/strikker delene sammen. Her brukes ofte madrassting for å skape en sømløs finish. Sjekk ut hjelpevideoen på hvordan du gjør dette i Knit&Note-appen.

 

Plukke opp masker: Denne teknikken innebærer å plukke opp masker og strikke dem på strikkepinnen din.

Hva trenger jeg av utstyr for å strikke en balaklava?

Du trenger ikke mye utstyr for å strikke en balaklava, noe som er flott hvis du akkurat har startet og ikke har et stort lager hjemme. Men hvis du har mye garn liggende, vil du sannsynligvis finne alt du trenger hjemme, noe som også gjør det perfekt som et restegarnsprosjekt. På den måten trenger du ikke engang kjøpe noe nytt garn eller materialer, noe som gjør det til et morsomt og billig helgeprosjekt.

Strikkepinner: Du trenger et sett med strømpepinner eller rundpinner. I noen oppskrifter kan du trenge to forskjellige pinnestørrelser, mens du i andre bare trenger én. Dette er vanligvis fordi vrangborden nederst på prosjektene ofte krever en mindre pinnestørrelse for å gi en strammere, men mer elastisk look.

 

Garn: Garntypen du trenger, avhenger ofte av prosjektet og oppskriften du velger å strikke, enten du strikker i kun mohair, mohair sammen med noe annet eller et helt annet garn.

 

Annet verktøy: Saks, maskemarkører, ullnål.

Garn

Garnet du bruker avhenger hovedsakelig av oppskriften du velger og ønsket resultat. Designerne gir alltid garnforslag til hver oppskrift. Det er også viktig å huske på at dette tilbehøret er rett ved og rundt ansiktet ditt, så det er fint å velge et garn som ikke klør og som holder deg varm. Vi digger utseendet mohair og alpakka gir en balaklava!

Røyting

Selv om mohair er et så fint og mykt garn, er det kjent for å røyte en del. Prøv å bruke disse tipsene for å unngå å finne løshår overalt i huset:

Frys balaklavaen din: Putt balaklavaen i en plastpose og frys den i et par timer, ta den ut og rist den godt. Fibrene stivner og det er høyere sannsynlighet for at plagget ikke røyter etterpå. 

Vask: Sørg for å vaske balaklavaen din når du har strikket den ferdig. Etter vask vil mange av hårene falle ut, dette hjelper også med å jevne ut det ferdige produktet. Husk å legge den flatt når den tørker.

Kles/støvruller: Denne er selvforklarende!

Tips for when knitting a balaclava

Velg en oppskrift du liker og som passer ditt ferdighetsnivå: Heldigvis indikerer oppskriftdesigneren vanligvis ferdighetsnivået som kreves for å strikke oppskriftene deres. I denne artikkelen er Fluffy balaklava et flott prosjekt for nye strikkere, mens de andre to er bedre for litt mer erfarne nybegynnere. Det er viktig å velge en oppskrift som matcher ferdighetsnivået ditt, slik at du ikke blir overrasket og frustrert halvveis gjennom prosjektet ditt fordi du ikke kjenner til teknikkene. 

Mål og prøv underveis: Balaklavaer for voksne er kjent for å være litt oversized, noe som definitivt er mer tilgivende. Dette gjør balaklavaer til et godt nybegynnerprosjekt fordi strikkefastheten ikke er så avgjørende, da nybegynnere ofte sliter med jevn spenning. Når det er sagt, er det fortsatt fint å være klar over strikkefastheten din, og vite at du er på rett vei. Det kan være en god idé å måle og prøve på tilbehøret ditt underveis, dette kan gjøres enten det strikkes ovenfra og ned eller nedenfra og opp.

Strikkefasthet og prøvelapp: Mål arbeidet ditt og sjekk strikkefastheten din! Det er også alltid en god idé å strikke en prøvelapp – selv om dette kanskje ikke alltid er fristende. Da ser man fort om man har rett strikkefasthet eller om man må justere på pinnestørrelsen basert på hvor løst/stramt man strikker.

Å strikke din egen balaklava er ikke bare et praktisk prosjekt for å holde varmen, men også en morsom måte å begynne å strikke på, eller et kjapt prosjekt for erfarne strikkere. Med de greie teknikkene og oppskriftene vi har delt, kan du lage et kult og stilig tilbehør som er perfekt til vintermånedene. Enten du er helt nybegynner eller en erfaren strikker på jakt etter et raskt prosjekt, er det veldig tilfredsstillende å strikke din egen balaklava. Sjekk ut disse oppskriftene og mange flere i Knit&Note sitt oppskriftsbibliotek, eksperimenter med forskjellige garn, og nyt prosessen. Kos deg med strikkingen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *