Første gang jeg strikket brukte jeg store, lange settpinner. Unødvendig lange, spesielt med tanke på at jeg strikket et pannebånd. Det var alt jeg hadde fra mamma sitt gamle strikkestæsj. Jeg har lært litt om forskjellige typer strikkepinner gjennom årene. Nylig tenkte jeg på hvor mye jeg ville satt pris på å ha det hele på ei liste. Så det er det jeg håper å oppnå med dette innlegget: nemlig å hjelpe deg med å bli kjent med strikkepinnene dine!
Størrelser på strikkepinner
Det finnes flere ulike system for strikkepinner, og det mest populære vil variere avhengig av hvor du bor eller hvor pinnene er produsert. I USA vil du sannsynligvis finne det amerikanske målesystemet , US, og disse går vanligvis fra 000 for de minste størrelsene og 15 (og oppover) for de større størrelsene. I Storbritannia derimot, er de mindre størrelsene merket med høyere tall og desto større størrelse, desto mindre antall. Det mest konsekvent brukte systemet, og det som er mest brukt i Norge er mm (millimeter). Dette tilsvarer diameteren på strikkepinnene, og står ofte skrevet på selve pinnen. Det kan være lurt å dobbelsjekke hvilket system som er brukt i oppskriften du skal strikke, samt hvilket system som er brukt på garnet ditt. Sørg for at dette stemmer overens med pinnene du skal bruke til ditt prosjekt.
Ulike typer strikkepinner
Jeg kommer til å diskutere litt rundt de forskjellige pinnetypene her, men ikke hva de er laget av. Vanligvis har jeg funnet ut at det er mer et spørsmål om personlig preferanse, og jeg tror jeg må overlate det til et annet innlegg. Om du bruker Knit&Note-appen, vil du gjenkjenne disse etikettene som de vi bruker i “Pinnelageret”. Etter å ha lest dette innlegget vil du vite nøyaktig hva hver enkelt betyr, og du kan begynne å legge inn de forskjellige strikkepinnene du har i lageret ditt.
Settpinner
Dette er de klassiske pinnene du tenker på når folk snakker om strikking. De kommer i alle størrelser og lengder. Størrelsen du bruker vil avhenge av tykkelsen på garnet, mens lengden vil avhenge av hva du strikker. Kortere pinner er godt tilpasset mindre prosjekter som skjerf og oppvaskkluter, mens lengre pinner passer til større plagg med høyt antall masker, som for eksempel et teppe. En ting du vil merke er at settpinner bare kan brukes om man skal strikke frem og tilbake. Du jobber deg bortover på den ene siden, for så å snu plagget og strikke tilbake igjen. Denne metoden å strikke på blir lite brukt i Norge nå.
Strømpepinner
Strømpepinner har spiss i begge ender. Forskjellen her er at settpinner har en stopper i den ene enden. Strømpepinner kommer også i alle størrelser og forskjellige lengder, avhengig av hva du bruker dem til. Strømpepinner er designet for å kunne strikke rundt og rundt på plagg hvor det er for få masker til at man kan bruke rundpinne. Dette gjør de kan brukes til for eksempel luer og sokker. Fordi du kontinuerlig strikker i en sirkel, strikker du ikke på feil side av arbeidet slik du ville gjort om du bruker settepinner.
Rundpinner
Rundpinner har vanligvis en pinne i hver ende som måler rundt 13 cm, festet med en bøyelig plastvaier. Det finnes mange variabler her. Man kan få forskjellige størrelser på pinnene, forskjellige lengder på pinnene og ikke minst forskjellige lengder på selve plastvaieren. Pinnestørrelsene er de samme som det vi har nevnt med andre typer strikkepinner. Pinnelengde er et spørsmål om personlig preferanse, så vel som avhengig av hva du strikker. Jeg har sett at de varierer fra 7 cm til 13 cm. Den typiske kabellengden ligger på ca. 40, 60, 80, 100 og 120 cm. Kortere vaiere vil være godt egnet luer og små plagg til barn, og lengre vaiere vil fungere bra for gensere og cardigans. Rundpinner er nyttige til hva som helst. Du kan strikke frem og tilbake dem slik du ville gjort med settepinner, og du kan strikke rundt og rundt slik du ville gjort med strømpepinner. De er veldig fleksible, men som du kan forestille deg, finnes det så mange forskjellige typer kombinasjoner. Det er her en spesiell type rundpinne kommer godt med.
Utskiftbare strikkepinner
Utskiftbare pinner selges vanligvis i sett. Disse settene består av er et sett med selve pinnene i alle ulike størrelser, forskjellige vaierlengder og et festeverktøy. Pinnene og kablene skrues sammen for å lage forskjellige størrelser som passer den lengden rundpinne du trenger. Om du bruker rundpinner er dette virkelig et flott alternativ.
Andre nyttige redskap
Stoppenål – Et must for strikking, slik at du kan feste endene når du er ferdig med et prosjekt.
Maskemarkører – Disse er nyttige for merking av visse deler i strikkeprosessen. Å ha spesiallagde er fint, men jeg har også brukt øredobber og binders i en klype.
Flettepinne/hjelpepinne – Dette er en pinne med spiss i begge ender og med en liten sving på midten. Disse er spesielt designet for og hjelpe å strikke fletter.
Heklenål – Jeg synes det er veldig nyttig å ha ei heklenål for å hjelpe meg med å hente masker om jeg ved et uhell skulle miste dem.
Phew, det var mye informasjon på en gang! Om du er nybegynner så håper jeg på dette var en nyttig, men enkel guide som kan være til hjelp i oppstarten på strikkereisen din. Nå kan du prøve noen av disse selv og finne ut hvilken som er din favoritt. Fortell oss gjerne om det i kommentarfeltet eller tag oss på instagram med #knitandnote. Ønsker dere en fortsatt fin kveld og god strikkelyst:)